Met welke laag heb ik het genoegen?

Als ik voor mezelf spreek, wie spreekt er dan? Zoals ik acupunctuur soms beschrijf is dat we door lagen heen prikken om uiteindelijk bij je ware zelf te komen. Want we bouwen wat lagen op in het leven. Lagen die groeien, krimpen en wisselen. 

Allereerst de lagen die we overerven: Pre-natale lagen. En meestal volgen dan de post-natale lagen van onze ouders door opvoeding. Eventueel van broers en/of zussen. Zo wordt de constructie voortgezet met juffen, meesters, docenten, vrienden, collega’s en niet te vergeten maatschappij en media.

Kijk bijvoorbeeld naar de huidige Corona-crisis. Zorgen maken en zorg geven is beiden op hun plaats. Emotionele lagen van angst of moed, die door nieuws, social media en de omgeving worden gevoed. En ergens kiezen we onbewust welke laag we laten groeien.

Inmiddels hebben we meer Corona-experts dan geïnfecteerden. Dus ga er maar aan staan op basis waarvan je iets kiest. Externe druk die varieert van verwijten van ‘onverantwoord handelen’ tot ‘paniek zaaien’. Drowning in information while starving for wisdom is zeker van toepassing, in deze tijden van social media, whatsappgroepen en forums.

De richtlijnen van bijvoorbeeld het RIVM zijn in Nederland leidend. Maar daar komen de critici; de één wil veel extremere maatregelen, de ander vindt het veel te ver gaan. Na een toespraak met een harde boodschap, maar die er vooral op gericht is om vertrouwen te kweken, kan een meerderheid zich vinden in de maatregelen. Maar kan je dan spreken van waarheid? Voorlopig lijken de open brieven je alsnog om de oren te vliegen.

Zoals ik in mijn blogpost omtrent het wel of niet open houden van mijn praktijk schreef, het is ook een gevoelskwestie. Dat we ons zuiver op cijfers en feiten baseren is simpelweg niet waar. Het blijven overwegingen. Want we weten niets zeker en kunnen het al helemaal niet met zekerheid voorspellen. Welk gevoel laten we aanspreken? En objectiviteit is een flinterdun laagje ijs.

Dus je kan wel iemand’s keuze bekritiseren en allerhande memes op hem of haar afschieten, maar op basis waarvan? Staaf voor jezelf vooral je eigen keuze. Zoals we in de fase Water binnen de Oosterse Geneeskunde spreken van angst transformeren naar wijsheid. Uiteraard kan je naar iemand anders motivatie luisteren, maar vraag je altijd af, welke expertlaag spreekt hier? En laveer tussen je eigen gevoel en innerlijke wijsheid, de bruikbare informatie en misschien voor nu binnen de RIVM-kaders die worden voorgeschreven. Houd je centrum en kom door de lagen tot je kern. Met hart & hoofd.

Vorige
Vorige

Warrior of Healing

Volgende
Volgende

Corona