Acupunctuur, een Oosterse Geneeswijze

Mensen die bij mij in de praktijk komen willen A. van hun klachten af en B. hebben vertrouwen en interesse in acupunctuur. Het komt ook voor dat mensen de vraag stellen: "Hoe werkt het nou precies, wat doet het?" Met de nadruk op precies. Het antwoord dat sommigen (niet) verwachten, leidt er soms toe dat de ogen iets wijder gaan staan of de wenkbrauwen de lift naar kruinhoogte nemen. Ze verwachten dan namelijk toch dat er een antwoord volgt dat in het Westers (wetenschappelijk) denkbeeld past. Het liefst moet het bijvoorbeeld gaan over het vrijkomen van seretonine of het prikkelen van zenuwen. Ook al is dat evenmin makkelijk grijpbare materie, het is iets Westers dus zogenaamd tastbaar.

Als ik het heb over meridianen, qi of ki dan wordt het ineens hocus pocus. Maar acupunctuur draait qua diagnose en behandeling nu juist om die meridianen en qi of ki. Iedere verwesterlijking leidt tot verbastering van een al complete geneeswijze.

Soms is het oprechte interesse. Maar soms is het met de gedachte: Alleen als ik het intellectueel begrijp en kan analyseren, dan pas werkt het. 'Don't think, feeeeel....' zei Bruce Lee al. Maar een open houding is de basis. Onderga en ervaar, en laat het brein niet de boventoon voeren. 'Empty your tea cup' zoals in het bekende Zen verhaal.

Op mijn praktijksite staat veel achtergrondinformatie. Voor een eeuwenoude therapie waar jaren van studie voor nodig zijn, bestaat nou eenmaal geen hap-slik-weg-beschrijving. Heeft u nog vragen dan beantwoord ik ze echt graag. Maar ik hoop dat u bij het krijgen van het antwoord respecteert en vertrouwt in waar u voor komt. Behandeling met acupunctuur, een Oosterse geneeswijze.

Vorige
Vorige

Praktijk gesloten t/m 29 oktober

Volgende
Volgende

De Kiai-meester